Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τελος Εποχής

Σιωπηλά και ταπεινα, οπως άλλωστε ηταν και οταν λειτουργουσε, έκλεισε το Μεταμοσχευτικό Κεντρο. Το όραμα ενος επιχειρηματία φιλάνθρωπου το οποιο μορφοποιησαν τα μαγικά χερια του Δρ Κυριακίδη, περασε πλεον στην ιστορία.


Επειδή οπως αντιλαμβάνομαι μαλλον ολοι διαβαζετε Down Town και beautiful people, ισως δεν  γνωρίζετε οτι η μεταμοσχευση αποτελουσε παντοτε διακαη ποθο του ανθρωπου. Ενας σαμανος αρκετα χρόνια Π..Χ επιχείρησε την πρωτη μεταμοσχευση δερματος, ενω στους Αγιους Αναργυρους αποδίδεται μεταμοσχευση οστού.


Τον περασμενο αιωνα και συγκεκριμενα, μετα το 1950 αρχισε η μεταμοσχευση να γινεται mainstream. Μερικές (απροσμενες και μαλλον αδικαιολογητες βαση των μεσων που υπηρχαν τοτε διαθεσιμα) επιτυχίες στην αρχη οδηγησαν σε κατακορυφη αυξηση των μεταμοσχευσεων με πολυ κακα ομως αποτελεσματα. Στην Αμερική πραγματοποιηθηκαν και μεταμοσχευσεις καρδιας απο ζωα σε ανθρωπο με μηδενική ομως επιτυχία.

Και οπως σχεδον σε καθε ιστορια και καθε ανεκδοτο, υπαρχει και εδω ενας Ελληνας. Ο Δρ Κωστακης, φοιτητης τοτε στη Αγγλία, μελετουσε ενα νεο πολυ υποσχόμενο φαρμακο, το οποιο ομως εμφανιζε ενα σημαντικο προβλημα:δεν μπορουσε να διαλυθεί .Ο δαιμονιος Ελληνας, εχοντας στερεψει απο επιλογες αποφασισε να χρησιμοποιησει λιγο απο το λαδι που του εστελνε η μητερα του απο την γενετειρα του Καλαματα, ωστε να το διαλυσει. Και τα καταφερε. Τα αποτελεσματα ηταν τοσο εντυπωσιακά που ο καθηγητης του ανεφερε τοτε :

"Εβλεπα τον τελικο τενις  του Ουιμπλετον οταν μου τηλεφωνησε ενας νεαρος Ελληνας φοιτητης και μου ανακοινωσε τα αποτελεσματα της χορηγησης του φαρμακου σε πειραματοζωα. Ητανε τοσο εντυπωσιακα, που απλα θεωρησα οτι εκανε λαθος και του είπα να τα επαναλάβει"

Το φαρμακο αυτό, η κυκλοσπορίνη χρησιμοποιείται κατα κορο και σημερα και αποτελεσε ουσιαστικά ενα απο τους σημαντικότερους παραγοντες επιτυχιας των μεταμοσχευσεων.

Σημερα πραγματοποιουνται μεταμοσχευσεις νεφρων, ηπατος, καρδιας, πνευμονων, κερατοειδούς και εντερου, με την μεριδα του λεοντος να αφορα τις μεταμοσχευσεις νεφρου.

Εμεις στην Κυπρο της μετριοτητας, της αναβλητικότητας και του ωχαδερφισμού ευλογηθηκαμε απο το Θεο να εχουμε τον Δρ Κυριακίδη. Ειμαστε πρωτοι στις μεταμοσχευσεις ανα πληθυσμό, ενω συνηθισαμε να ειμαστε πρωτοι στα τροχαία, στο καπνισμα, στα διαζυγια και οπωσδηποτε στις κατηγοριες για εμπορια προσωπων, κατι το οποίο οπως ξερετε ειναι ψεμα, γιατί τα καμπαρε στην Κυπρο ειναι πολιτιστικα κεντρα .

Ποιος ειναι ομως ο Δρ Κυριακίδης? Δεν θα αναφερθω στην πορεία του και να το παίξω Ελιτα Μιχαηλίδου. Θα σταθώ ομως σε μια σκηνη που αποτυπωθηκε στη μνημη μου και εμπερικλείει το μεγαλείο ενος ανθρώπου και την καταντια μερικών αλλων που δεν τον στηριξαν.

Σε ενα Διεθνες Ιατρικό Συνεδριο μερικα χρονια πριν στην Βιεννη, η Οργανωτική Επιτροπη αποφασισε να τιμησει τους πρωτεργατες της μεταμοσχευσης. Τρια ατομα τα οποια θεωρουνται οι ιεραρχες της μεταμοσχευσης.  Ο Δρ Najirian, ενας θηριωδης Αμερικανος γιατρός, κατα την αντιφωνηση του, αντι να ανατρεξει στα πρωτα χρόνια και να εξιστορησει τις προκλήσεις, τα προβληματα και τις επιτυχίες, απλα αναρτησε μερικά ονοματα, απο τις χιλιαδες των γιατρων που ειχε διδαξει, και τους οποιους θεωρουσε οτι ειναι αξιοι συνεχιστες του εργου του. Ο Δρ Κυριακίδης ηταν ενας απο τους εκλεκτούς. Φυσικά, αυτη η ειδηση δεν επαιξε στις ειδησεις, καθως εκεινη την μερα πιθανοτατα η πρωτη ειδηση θα ηταν ο τραυματισμος κυνηγόσκυλο απο πευκοβελονα και ο σπαραγμος του ιδιοκτητη του.

Ολα αυτα τα χρονια αλλαξαν παρα πολλλά πραγματα. Προεδροι ηρθαν και μετα αποκαθηλωθηκαν. Το ιδιο και υπουργοι. Ποδοσφαιριστες αφιχθηκαν στο αεροδρομιο κυριολεκτικα στα χερια και μετα εφυγαν νυχτα. Αστερες του τραγουδιου την μια χρονια γεμιζαν πιστες ενω την επομενη τις σκουπιζαν.

Ολα αυτα τα χρονια το Μεταμοσχευτικό ητανε μια σταθερη αξία. Ποιος θα το έλεγε οτι πλεον το Μεταμοσχευτικο αποτελει κεντρο αναφοράς για τον Ελλαδικό, Ευρωπαικό αλλά και Αραβικο χώρο? Κανενα συνεδριο στην Ελλαδα και Ισραηλ δεν πραγματοποιείται εαν δεν εχει εξασφαλιστεί η παρουσία του Δρ Κυριακιδη.Ακομα και ο μαγος των μεταμοσχευσεων, ο Δρ Τζακης ( αυτός που θα μεταμοσχευε τον αρχιεπισκοπο Αθηνων) ειναι τακτικος συνεργατης του.

Τωρα οι περισσοτεροι σκεφτεστε "σιγα το πραμα ρε  οκύαλε, θα βρεθεί άλλος".Βρεθηκε άλλος και απο οσα διαβασα ειναι καλός. Δεν ειναι ομως Κυριακίδης.  Επισης η Κυβερνηση ειπει οτι θα κανει δικο της  Μεταμοσχευτικό. Να μη σας χαλασω το ονειρο παιδιά, αλλα το να ανοιξεις και να λειτουργησεις ενα Μεταμοσχευτικό Προγραμμα διαφερει απο την λειτουργια ενος π.χ. περιπτερου ή της νεας υπεραγοράς Ορφανίδη. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ενα προγραμμα Μεταμοσχευσεων, με τις απαραιτητες υποδομες οπως εργαστηριο ιστοσυμβατότητας.Επιβαλλεται και εμπειρο προσωπικό, καθως η παρακολουθηση αυτων των ασθενων ειναι δυσκολη αλλα και ιδιαίτερη.

Η αντιδραση του οργανισμού μετα απο μεταμοσχευση ειναι εντυπωσιακή. Ακομα και ενας αδυνατος, εξασθενημενος οργανισμός, θα προσπαθησει να απορρίψει το μοσχευμα καθως αντιλαμβανεται οτι ειναι "ξενο". Τα  ανοσοκατασταλτικά φαρμακα ειναι νεφροτοξικα και μπορουν να αποβουν μοιραία για το μεταμοσχευμενο όργανο. Η συνολική προσεγγιση του ασθενους ειναι επιβεβλημενη και η εμπειρία απαραίτητη.

Νοιωθω απιστευτη οργή απο το χάλι αυτης της κυβερνησης που αποφασισε να κανει οικονομία σε αυτό τον τομέα. Ο καθε καρεκλοκενταυρος χαραμοφάης πολυσυνταξιούχος στοιχιζει περισσότερο απο τα λεφτα που αρνηθηκαν στο Δρ Κυριακίδη. 


Υ.Γ. Ο Προεδρος  ειναι και αυτος μεταμοσχευμενος και συγκατανευσε στο κλείσιμο του . Συνειρμοι και υπονοιες για Καίσαρες, Πληβειους και Πατρίκιους, καθως και για αλάζονες  θα μπορουσαν να θεωρηθουν τυχαίοι.

14 σχόλια:

  1. Να φανταστείς δεν έγινε καν μεγάλο θέμα για το κλείσιμο. Εγώ πάντως δεν άκουσα τίποτα! Μα γιατί έκλεισε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουτε εγω καταλαβα γιατί έκλεισε.
    Το γιατί δεν εγινε μεγαλο θεμα, νομιζω το αντιλαμβάνεσαιι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε καν στα ψιλά των ειδήσεων δεν πέρασε αυτές τις μέρες, αν και το είχα ακούσει κάπου ότι θα κλείσει. Σα δε ντρεπόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατί εν γίνεται θέμα τούτο?? ακούεται μου πολλά σοβαρό

    ο φανιέρος θα έκαμνε κάτι τζαι ψηφίζουμεν τον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντως, εαν ελεγε ο Φανιέρος μην το κλείσετε, δεν θα το έκλεινε κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφου εκανε και ο Χριστοφιας μεταμοσχευση, γιατι να το κλείσει?
    Μηπως ειναι κάτι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφαν τους η αζούλα τους μάνα μου, τι απορείς. Μπαϊ δε γουέι τι κομματικής προέλευσης είναι ο νέος που εβάλαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mα εννοείς το καραϊσκάκειο; Δεν παρακολουθώ και ιδιαίτερα τις ειδήσεις για να το πάρω είδηση; Εδώ ισχύει η κουβέντα "φοβού την εκδίκηση των υπο σου ευεργετηθέντων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο νεος φερελπις δεν ξερω τι κομμα ειναι. Ο μπαμπας του ηταν νομιζω υπουργός επι Τασσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @skouloukouin
    To Καραισκακειο ειναι ιδρυμα που ασχολείται με ιστοσυμβατότητα.
    Το Παρασκευαίδειο ειναι το Μεταμοσχευτικό. Αυτό ειναι που έκλεισε.
    Δεν ισχυει αυτο που λες για τους ευεργεθεντες γιατι πολυ απλά στην Κυπρο μας, ολοι οι πολιτικοι οταν χρειαζονται θεραπεια, την κανουν για Αγλλία, Αμερική κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ δυσάρεστα όλα αυτά... από ότι ξέρω μεταφέρθηκε το ίδρυμα στο νοσοκομείο έτσι? Εκεί δεν θα κάνουν τώρα τις μεταμοσχεύσεις? Μεγάλο πλήγμα γενικά η απουσία του Κυριακίδη... Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας... ξέρει κανέις που θα πάει τώρα?
    Επίσης αγαπητέ δεν μπορώ να μην σχολιάσω: Εσύ φαντάζομαι διαβάζεις μονάχα Times, newsweekNational Geographic...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κυριακιδης ειναι εθνικό κεφάλαιο. Μαλλον τωρα θα κανει χειρουργεία ως ιδιοτητης και οπωσδηποτε θα βοηθησει και τον νεο του συναδελφο γιατι σαν ανθρωπος ειναι υπερανω

    Οι μεταμοσχευσεις θα γινονται στο νοσοκομειο αλλα η εισαγωγη ενος προγραμματος μεταμοσχευσεων ειναι μεγαλη ιστορια .

    Οσο αφορα για το τι διαβαζουμε και απο που ενημερωνομαστε, νομιζω οτι εαν εκλεινε το occhio ή το Μο, θα τυγχαινε μεγαλυτερης δημοσιοτητας.Επισης, μην ξεχνατε οτι ο υπογραφων ειναι λίγο μισανθρωπος και είρωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατι ολες οι Κυπριες αλλα και Κυπραιοι θιγονται τοσο ευκολα?
    H κοπελλα που εγραψε για τα newsweek δεν καταλαβε οτι εκανες χιουμορ?
    Αντι να ασχοληθουν με την ουσια, κολλουν σε κατι λεπτομερειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εσυ αγαπητέ Κρις αμέσως να πεις πως δεν έχω χιούμορ! τς τσ τς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Περιμενουν το μνημονιο πως και πως

Αναγνώστες