Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

(Γ)ε.Σ.Υ. εκει,κι ο ερωτας σου διαταγη και τελεσιγραφο...


Σημερα θα ασχοληθουμε με ενα σημαντικό θεμα, το επομενο πιο σημαντικό μετα την σχεση Χατζηγιαννη Μακρυπουλιας και ειναι το Γενικό Συστημα Υγείας.

Ειναι γεγονος οτι στην Κυπρο, μολις μια ηλικιωμενη απο π.χ. Παχνα παραπονεθεί οτι τα panadol ειναι έλλειψη, ολοι θα επικαλεστουν την απουσία Γε.Σ.Υ. λες και το Γε.Σ.Υ. ειναι ο λυχνος του Αλαντίν.

Παραδοσιακά, όλες οι χωρες ειχαν και εχουν συστηματα υγείας για τους πολιτες τους. Στην Κυπρο, ολοι οι πολιτες, δηλαδη οι δημοσιοι υπαλληλοι, εχουν δωρεαν ιατροφαρμακευτική περιθαλψη απο το Δημόσιο.  Ελα ομως που υπαρχουν 2 προβληματα, οι μη δημόσιοι υπάλληλοι και το γεγονός οτι κανενας απο τους δικαιουχους δεν πληρωνει. Τωρα, οι κακετρεχεις δημοσιοι υπαλληλοι θα μου πουν οτι πληρωνουμε φόρους. Μεσα, αλλά οι φόροι τι να προλαβουν ?Τους 12 φρουρους του Λυσσαρίδη, το προεδρικό αεροπλάνο, ή τα εμφυτευματα?Αρα συμφωνουμε οτι απουσιαζει μια εισφορα η οποια θα αντιστοιχει στις παροχές Υγείας.

Πριν πολλά χρόνια, συμφωνηθηκε η εφαρμογη του Γε.Σ.Υ. 10 χρονια μετα, που να βρίσκεται άραγε?

Ο Οργανισμος Ασφαλισης Υγειας επανδρωθηκε, με πολύ αξιο προσωπικό, και μαλιστα αρκετα απο τα άτομα, τουλαχιστον απο τον χωρο της Υγείας, ειναι αρκετα έμπειρα.

Γιατι ομως δεν προχωραει και έχει κολλήσει?

To υπουργειο Υγειας επικαλείται το κόστος. Το κόστος ομως ειναι το ιδιο που μας στοιχίζει σημερα η Υγεια στην Κυπρο. Η διαφορα εγκειται στο οτι σημερα κανεις δεν πληρωνει ενω επι Γε.Σ.Υ. ολοι θα πληρωνουν. Αρα φαινειται οτι το προβλημα δεν ειναι το κοστος ( ενα ποσοστό του οποίου ηδη καταβαλλει το Υπουργείο Υγείας ) αλλα η μετακυλιση του κοστου στους πολιτες, οι οποίοι έχουν ενα ανταγωνιστικό πλεονεκτημα,  δηλαδη ειναι και ψηφοφόροι.

Το δευτερο ειναι η ορθολογιστική προσεγγιση της ιατρικής, οπως τουλαχιστον την οραματιζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Ο γενικός ιατρός θα είναι ο πυρηνας του συστηματος. Ετσι, ολοι θα πηγαινουν πρωτα στον γενικό τους ιατρό  και εαν τους παραπεμψει, τοτε θα πηγαινουν στον ειδικό, πχ. ορθοπαιδικό.
Αυτο ομως ειναι δικοπο μαχαίρι, καθως δυστυχως ο ορος γενικός ιατρός στην Κυπρο εχει συγχυστει με τον ανειδικευτο ιατρό. Ο γενικός ιατρός ειναι ειδικότητα και μαλιστα στην Ευρωπη αρκετα σεβαστη αλλά και περιζητητη. Επισης, οι ειδικοι ιατροι νοιωθουν οτι αυτο τους απειλεί καθως πλεον η κατανομη ασθενων θα εξαρταται απο του γενικούς ιατρούς με οτι αυτο συνεπαγεται..

Το τριτο εχει να κανει με καθαρα πρακτικα θέματα. Ειναι γνωστό οτι στην Κυπρο, δεν υπαρχει ουτε πορνεία, ουτε διαπλοκή, ουτε ρουσφετι αλλά ουτε και φοροδιαφυγη. Ετσι, εαν ολοι οι γιατροι πληρωνονται απο ενα ημικρατικό οργανισμό, τοτε αυτοματα θα φορολογουνται ολες οι απολαβές τους.

Το τεταρτο εχει να κανει με προσωπικα πάθη μεταξυ των κοινωνικών εταίρων που εμπλέκονται στην εφαρμογη του Γε.Σ.Υ. Ειναι γεγονος οτι για να εφαρμοστεί επιτυχως ενα νεο συστημα, πρεπει να ληφθουν υποψη ολα τα δεδομενα του υφισταμενου συστηματος. Εκεί γινεται της επι χρημασι εκδιδομενης γυναικός το κάγκελο. Μερικοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας νοιωθουν οτι θα περιθοριοποιηθούν με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. και ετσι δεν "σκίζονται" να ενημερωσουν τους συναδελφους τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Το σημαντικότερο ομως αφορα το όραμα.  Φαντασου εγω και εσυ να εχουμε ενα κοινο προβλημα. Πολύ πιθανο ειναι να εχουμε και κοινο όραμα. Στην περιπτωση ομως της Υγείας, ποιο ειναι το κοινο σημείο ενος πολίτη με ενα πολιτικό? Κανενα.Απλά και μονο, εαν ανατρεξετε και θυμηθείτε ποσοι πολιτικοί εχουν προβει σε σημαντική χειρουργική επεμβαση στην Κυπρο, μονο τον κ. Κληρίδη θα θυμηθείτε. Νομιζω και ο κ .Μαρκίδης .Ολοι  οι άλλοι εχουν μεταβεί στο εξωτερικό, ακόμα και Υπουργοι Υγείας, οι οποίοι ειναι αδικαιολόγητοι. Ειναι γνωστα τα περιστατικά στις Φαρμακευτικες Υπηρεσίες οπου φαρμακο αγοραζοταν απο την Κυβερνηση μονο για ενα ασθενη, ο οποίος κατα συμπτωση ηταν βουλευτης, ενω ενα άλλο φαρμακο εγκριθηκε μονο για την αδελφη πρωην προέδρου.

Αρα, το οραμα δεν υπάρχει. Οταν ο καθε Υπουργός ξερει πως ακομα και παρανυχιδα να εχει, δικαιούται να παει Αμερική και να κανει μεχρι και  μαγνητική, οσο και  να το θελει  δεν μπορεί να συμμεριστεί τον δικό σου πόνο, που π.χ. μετα απο μια νυχτα κολασμενου σεξ εκδηλωσες μερικα παραξενα συμπτώματα και σου εκλεισαν ραντεβου στο νοσοκομείο μετα απο 6 μηνες.
Αυτό ητανε εκδηλο οταν αρρωστησε ο Υπουργός Αμυνας. Αυθημερον, ηρθε ιατρός απο το Ισραήλ για τον Υπουργό.

Στις άλλες χώρες εχουν αναπτυχθει διαφορα συστηματα οικονομικής αξιολογησης θεραπευτικών παρεμβασεων. Αυτό με απλά λόγια, παει να πει οτι δεν βασίζεσαι μονο στο κόστος αγορας π.χ ενος φαρμακου ή ενος μηχανηματος, αλλά αξιολογεις και άλλους παραγοντες όπως αναγκη χορηγησης αλλων φαρμακων, αναγκη διενεργειας κλινικων εξετασεων, απουσια απο την εργασία, αυξηση επιβιωσης αλλα και ποιοτητας ζωής κ.λ.π. Ειναι ενα περιπου σαν την διαφημιση του Fairy, που λεει οτι "σπανια αγοράζω Fairy" το οποίο φανταζομαι ειναι πιο ακριβο, αλλα "αξίζει " τα λεφτά του. Στην Κυπρο, ακομα υπαρχει ο θεσμος των προσφορών, δηλαδη ο φθηνοτερος, και όχι ο καλυτερος, κερδίζει. Χρειαζεται να γινουν και νομοθετικές τομες, οπου πλεον θα επιτρεπεται ελεγχόμενα η αγορά ακριβοτερων φαρμακων, μηχανηματων, αναλωσιμων και υπηρεσιών, τα οποία όμως αναμφισβητητα πλεονεκτούν σημαντικά .  Ας παρουμε ενα παραδειγμα τις βελονες που χρησιμοποιουνται απο τους θαλασσαιμικούς κατα την αποσιδηρωση τους. Η αποσιδηρωση γινεται με ενεσιμο σκευασμα και αντιλαμβανεστε οτι δεν ειναι πολύ ευχάριστο. Εστω οτι η κυβερνηση ζητα μεσω προσφορων βελονες. και ας πουμε οτι 2 εταιρίες υποβαλλουν προσφορες, οι οποίες εχουν διαφορα 1 σεντ ανα βελονα. Η ακριβοτερη ομως ειναι καλυτερη, μειωνει τις λομωξεις (αρα και τα σχετικά έξοδα και παραλληλα βελτιωνει και την ποιότητα ζωης του χρήστη) και ειναι πιο ευκολη στη χρηση. Το Υπουργειο ειναι αναγκασμενο να αγορασει τη φθηνοτερη .Ενα άλλο κλασσικό παραδειγμα, για όσους θυμουνται η "ανευ πρακτικής σημασίας".  Το συμπερασμα ειναι οτι ο δρομος ειναι πολυ μεγάλος.

Οπωςδηποτε, μικροσυνδικαλιστικες σκοπιμοτητες αποτελουν τροχοπεδη και στην αυτονομηση των νοσοκομειων .Τι ειναι αυτό? Ενα νοσοκομείο, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί μια κλινική πρεπει καταρχας να ξερει ποσα στοιχίζει καθε τι που χρησιμοποιείται, ωστε να μπορεσει να κοστολογησει μια επεμβαση και ετσι να ανταγωνιστεί τον ιδιώτη. Αυτό ομως δεν εγινε, καθως θα πρεπει να γινουν τομες, οι οποίες θα θιξουν συμφέροντα. Και οπως ειπα και εδώ, μολις ο αριθμος εργαζομενων ενος συγκεκριμενου επαγγελματος ξεπερασει ενα critical mass point αυτόματα ολα τα δικαιώματα του ειναι "δίκαια και αιτιολογημένα". Ετσι για ενημερωση, νομιζω οτι οι κλαδοι με τα περισσοτερα μέλη ειναι η αστυνομία, δασκαλοι, καθηγητες και  νοσηλευτές.

Και κλείνω με τα λόγια του ποιητή "Το Γ.ε.Σ.Υ. εννά εφαρμοστεί, όντας ο κόσμος λείψει"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμενουν το μνημονιο πως και πως

Αναγνώστες