Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Προσοχή στα εναλλακτικα φάρμακα

Αρκετοι φίλοι ερχονται και με ρωτούν για διάφορα φάρμακα, γιατρούς και επεμβάσεις. Ειναι γεγονός ότι πάντα εκφράζουν μια ανησυχία και ενα προβληματισμό, παρόλο που εμπιστεύονται την άποψη μου. Θελουν παντα επιβεβαίωση καθως δεν υπάρχει trade-off για την υγεία.
Παραδόξως όμως, οταν ακουν για εναλλακτική ιατρική και ομοιοπαθητική όλες οι αμυνες τους χαλαρωνουν και ειναι πολυ πιο δεκτικοί. Αυτη η υπερβολικα θετική σταση  οφείλεται κυριως στο γεγονος οτι τα φαρμακα ειναι φυτικά,άρα ασφαλή.
Και σε αυτό ακριβως το σημείο ειναι που θελω να επιστήσω την προσοχή σας.
Τα περισσότερα απο τα φαρμακα που λαμβανει καποιος είναι φυτικης προελευσεως. Ενδεικτικά αναφερω οτι πηγες μερικων απο τα πλεον δημοφιλή φαρμακα είναι η ιτιά, μυκητες, κελυφος σαλιγκαριού καθως και μικρόβια.
Αυτό δεν σημαίνει οτι ενα τετοιο φαρμακο δεν μπορεί πολυ ανετα να σε στείλει να βρεις τον Ελβις.
Στη συνέχεια, αφου ανακαλυφθει το μοριο, ακολουθως γίνονται οι πρωτες μελετες σε εργαστηριο για να αποφασιστει η δόση και η φαρμακομορφή. Ακολουθως  γίνονται οι 3 φασεις κλινικών μελετων οι οποιες ειναι τυφλές(δηλαδη ουτε ο γιατρός ουτε ο ασθενης ξερει εαν παιρνει το προς μελετη φαρμακο ή το φαρμακο αναφοράς) τυχαιοποιημενες( δηλαδη οι ασθενεις χωριζονται σε δυο ομαδες ωστε να εχουν τα ιδια χαρακτηρηστικα) και το σημαντικότερο είναι οτι η εταιρεία εχει δηλώσει απο πριν το στόχο της μελετης, δηλαδη τι θελει να αποδείξει, κατι που ονομαζεται primary endpoints. Ετσι, καμιά εταιρεία δεν μπορεί να ξεγελάσει το FDA, καθως ακομα και εαν ενα φαρμακο αποδειχθει σωτηριο σε μια διαφορετική ενδειξη σε σχεση με εκεινη που δηλωθηκε, θα πρεπει να επαναλαβει τις μελετες .
Ακολουθως, ολες οι ρυθμιστικες και εποπτικές αρχες διατηρούν αρχείο με τις παρενεργειες όλων των φαρμακων και σε περιπτωση οπου μια παρενεργεια εμφανιζεται με αυξημενο ρυθμο, τότε η εταιρεία αναγκάζεται να ενημερωσει γραπτως τους γιατρους και να επιστήσει την προσοχη. Εαν αυτη η τάση συνεχιστει, τότε αυτό αναγράφεται στο κουτί (Black Box Warning).
Υπαρχει ο μυθος οτι οι παντοδυναμες φαρμακευτικές εταιρείες μπορουν να ελεγξουν αυτές τις Αρχες. Η απαντηση ειναι ενα τεραστιο όχι. Μπορει μια εταιρεία να δελεάσει ενα γιατρό ωστε να αυξησει το μεριδιο της στην αγορά, αλλα πιστεψτε με δεν μπορεί καθόλου να παρεμβει σε αυτά τα θεματα. Τουναντίον μαλιστα, πολλες εταιρείες οικιοθελως αποσυρουν φαρμακα οταν ο ΕΜΕΑ (Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων ) κρινει ότι ενα προιον εμφανίζει αυξημενες παρενεργειες μετα την εισαγωγη του στην αγορά.
Το σημαντικοτερο χαρακτηριστικό ειναι οτι οι ανεπιθυμητες ενεργειες των φαρμακων ειναι προβλεψιμες (εχουν εμφανιστει στις πρωτες μελετες), αντιμετωπίσιμες (η καθε εταιρεία εκδίδει οδηγίες αντιμετωπισης) και το σημαντικότερο οτι η συχνότητα τους είναι γνωστή.
Απο την άλλη, οι εναλλακτικές θεραπειες εχουν διαφορετικό καθεστως εγγραφης αρα δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουν κλινικές μελετες μεγάλης εκτασης ουτε να υποβαλουν φακελους με τοξικολογικές , φαρμακολογικες εξετασεις όπως τα φαρμακα.
Στην Ιατρική συμβαίνει το εξης παραδοξο: Εαν ο παραγοντας Β εμποδίζει την εμφάνιση της ασθενειας Γ, και ο παραγοντας Α αυξανει τον Β, αυτό δεν οδηγεί στο συμπέρασμα οτι το Α μειωνει το Γ. Αυτό πρεπει παντα να αποδειχθεί μεσα απο κλινικές μελετες.
Κλασσικό παραδειγμα οι βιταμινες. Ολοι πινουν ειτε απο συνηθεια, ειτε για τονωση, ειτε επειδη κανουν κακή ζωη . Λιγοι ομως ξερουν οτι η βιταμινη Α αύξησε τα επιπεδα καρκινου σε 18000 καπνιστες, σε μια τεραστια μελετη η οποία δημοσιευτηκε στο New Englanda Journal of Medicine, το οποίο ειναι το Αγιο Δισκοπότηρο της Ιατρικής. Ολοι περιμεναν οτι βαση της κοινης λογικης οτι ο  καρκινος σε καπνιστες οφείλεται σε οξειδωτικες και η βιταμινη Α μειώνει τις οξειδωτικές ρίζες, αρα θα είχαμε μειωμενα περιστατικά καρκίνου.
Αυτό μου ξαναυπενθυμίζει το ποσο κριτικά ( ισως και δυσπιστα) πρεπει να στεκομαστε σε ότι λαμβάνουμε. Αυτο ειναι πιο επιτακτικό σε μια Χωρα οπου η ατιμωρησία και η αμαθεια επιτρεπουν σε όλους να έχουν ισχυρη αποψη για καθε θέμα.
Στην ιατρική, για να έχει βαση καποια ιατρική άποψη πρέπει να δημοσιευτεί σε καποιο ιατρικό περιοδικό (Journal). Αναφορες σε συνεδρια εχουν μικρότερο εκτόπισμα.
Απο τις αναφορες σε περιοδικά, οι σχεδιασμενες διπλες τυφλες τυχαιοποιημενες μελετες χαιρουν της περισσότερης εκτιμησης, ενω αναφορες σε μεμονωμενα περιστατικά (case study)της μικρότερης.
Απο εκει και κατω, τεραστια σημασία εχει το περιοδικό που θα ανακοινωθεί κατι. Αυτο οριζεται μεταξυ άλλων και απο τον Impact Factor που εχει καθε περιοδικό.
Αυτό με οδηγεί στο σημείο οπου ηθελα να θιξω απο την αρχή. Η απελπισία αποτελεί κακο σύμβουλο και ειναι πολυ ευκολο καποιος καποιος να ξοδεψει χρονο, χρημα αλλά και ελπίδα ψάχοντας θεραπεία σε αμφίβολες θεραπείες. Μην ξεχναμε οτι αυτες οι θεραπειες ειναι και επικίνδυνες, γιατί ειναι αφελες να πιστευει καποιος οτι υπαρχει καποια θεραπεια χωρις παρενεργειες. Ειναι γνωστό τό μότο οτι" θεραπεια χωρις παρενεργειες ισον χωρίς ενέργειες"
Πριν απο μερικές μερες ,ενα αξιολογο περιοδικό το Archives of Diseases in Childhood εκρουσε τον κωδωνα του κινδυνου για τις εναλλακτικές θεραπείες σε παιδιά ενω ηδη στη Γερμανία ενα τετοιος γιατρός ηδη εκτίει ποινη φυλακισης καθως τρια διαβητικά παιδιά επεσαν σε διαβητικό κωμα, καθως τους διέκοψε την ενδεικυόμενη θεραπεία.
Επισης το FDA καθε μερα εκδίδει warnings για σκευασματα που είτε περιέχουν αδηλωτες ποσοτητες φαρμακευτικών ουσιων είτε εκδηλωσαν επικινδυνες ανεπιθυμητες ενεργειες.
Εαν ακομα εχετε αμφιβολίες διαβαστε για το belladona, ενα φυτο που διδεται κατα κορο στην εναλλακτική ιατρική. Μονο και μονο, η προελευση του ονοματος του θα σας πείσει. Και για τους δυσπιστους, τους προτρεπω να διαβασω Μπουκοφσκι και τα "ταξιδια" που εκανε υπο τη επηρρεια ενος ταπεινου μυκητα, ο οποιος υπαρχει παντου στο Μεξικό, του πεγιότ και της μεσκαλίνης.
Το take home message: ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ

10 σχόλια:

  1. Βella Donna = Όμορφη γυναίκα , άρα ?
    Το πεγιοτ το βρήκα εν στρωτή κουβέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να σου πω γιατρέ μου, δηλαδή τα "φάρμακα" της εναλλακτικής ιατρικής, π.χ. ομοιοπαθητικής πωλούνται σε φαρμακεία ή είναι σκευάσματα που προμηθεύουν οι "εναλλακτικοί" ιατροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @κκουλάς
    Οπως γνωρίζεις η ομορφια ειναι υποκειμενικό θεμα.Ετσι στην Ρωμη οι γυναικες χρησιμοποιούσαν αυτό το χόρτο επειδη τους προκαλούσε κυκλοπληγία, δηλαδη παραλυση του ματιού κατι το οποίο εκλαμβαναν ως ομορφια.
    @pasxalina. Συνηθως αυτα τα φαρμακα τα προμηθευει ο γιατρός, και μαλιστα με συνωμοτικό στυλ( μονο για σενα, με χιλια ζόρια) αλλα μερικα πωλούνται και στα φαρμακεία.Φυσικά σου τα χορηγουν στο ιατρείο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ου fuckώτο πελλάρα

    Αν επιτρέπεται κάτι που εξέχασα να ρωτήσω με τι ασχολείσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με αυτά ασχολούμαι επαγγελματικά. (Ερασιτεχνικά ασχολούμαι με την γυναίκα μου).
    Απλά εχω φρικάρει να ακούω ιστορίες για ατομα που πανε στον καθε τυχάρπαστο, για να γίνουν καλά. Ακομα χειρότερο ειναι η θεοποίηση αυτων των τύπων, οι οποίοι σε οποιαδηποτε αλλη Αφρικανική χώρα δεν θα είχαν αδεια εξασκησης επαγγελματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα. Ένα έχω να σου πω: Nurofen ολέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Btw, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι νερό;
    Εβαρέθηκα τζιαι 'γω να ακούω για εναλλακτική ιατρική, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν δοκιμάζουν καν την συμβατική ιατρική. Ειδικά στην Κύπρο υπάρχει μια "δαιμονοποίηση" των φαρμάκων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα δεν ειναι νερο. Απλα, υπο την ασπιδα του "Φυσικού" προσπαθουν να περασουν στο κοσμο την ψευδαίσθηση οτι ειναι ασφαλη και αποτελεσματικά.
    Μακαρι να μπορουσε να θεραπευτει ο καρκινος ή η επιληψία με προπολη, τσουκνιδα και νυχια παρθενας κουκουβαγιας και θα ημουν ο πρωτος που θα τα υποστηριζε.
    Ολοι εχουν να πουν μια ιστορια για ενα που σταματησε τα φαρμακα και "εγιανε".Αυτο που δεν ακουω ειναι για τις υπολοιπες χιλιάδες που σταματησαν τα φαρμακα και τωρα κανουν αμμοθεραπεία(6 feet under αν με εννοείς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έπρεπε να πιω αντιβίωση για να μου περάσει μια εποχιακή μόλυνση στο λαιμό. Εδιάκοψα για να μπόρω να πίνω ποτό μες τα Χριστούγεννα , για 2-3 μέρες μετά τη διακοπή ( τα μισά χάπια ήπια) ήμουν καλά. Μετά τα ίδια τζαι χειρότερα. Είπα να συνεχίσω αντάρτικο , όι με ποτά καθαρά ουίσκια ζιβανίες περνά ακούεις, όι με λεμονάδες βραστές ... κουρουφέξαλα.
    Μεν ακούτε πελλάρες . Αν δεν χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο φάρμακο τζαι είσαι άρρωστος, εν έσιεις σωτηρία.

    ΚΚΟΥΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Περιμενουν το μνημονιο πως και πως

Αναγνώστες