Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΕΛΙΚΑ

Άδεια για προσωπικούς λόγους



  • Στόχος η διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία παραχωρείται άδεια απουσίας με απολαβές για προσωπικούς λόγους, (π.χ. παραχώρηση άδειας με απολαβές και στους δασκάλους που παρακάθονται σε εξετάσεις για απόκτηση 2ου πτυχίου, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των μεταπτυχιακών, κλιμακωτή παραχώρηση άδειας κατά περίπτωση τόσο για αποφοίτηση τέκνου όσο και για αποφοίτηση του ίδιου του εκπαιδευτικού κ.λπ.).


  • Ταυτόχρονα, να επιδιωχθεί ρύθμιση με βάση την οποία θα καθίσταται δυνατό αριθμός ημερών της άδειας για προσωπικούς / οικογενειακούς λόγους να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους επηρεαζομένους χωρίς να απαιτείται να δοθούν από αυτούς συγκεκριμένοι λόγοι, προστατεύοντας έτσι το ιδιωτικό απόρρητο του επικαλουμένου τους «προσωπικούς λόγους» όπου αυτός θεωρεί ότι δεν πρέπει να τους αναφέρει.




  • Παράλληλα, αριθμός ημερών, από τις 12 εργάσιμες κάθε σχολικής χρονιάς, να πιστώνεται στους δικαιούχους, για να μπορεί να χρησιμοποιείται από αυτούς σε κατοπινό στάδιο, χωρίς να απαιτείται να δοθούν, για το σκοπό αυτό, οποιοιδήποτε λόγοι.






Εκπαιδευτική άδεια


  • Στόχος η παραχώρηση εκπαιδευτικής άδειας σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως του αν αυτοί είναι επί δοκιμασία ή του πότε αρχίζει ή άρχισε ο επί δοκιμασία διορισμός τους. Διεύρυνση των όρων παραχώρησης εκπαιδευτικής άδειας, ώστε να καλύπτονται και σπουδές για την απόκτηση πρόσθετου προσόντος πτυχιακού επιπέδου. Επίσης, οι μικρής διάρκειας άδειες απουσίας, που αποδεδειγμένα χρειάζονται για εκπαιδευτικούς λόγους, να θεωρούνται ως εκπαιδευτικές.






Άδεια ασθενείας


  • Στόχος, σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές Οργανώσεις, είναι όπως αντικρίζονται με διαφορετικό φακό οι περιπτώσεις συναδέλφων, περιλαμβανομένων και των εκτάκτων, που πάσχουν από σοβαράς μορφής ασθένειες ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


            Επίσης, η διάρκεια της άδειας με πλήρεις και με μισές απολαβές να αυξηθεί κατά το δυνατό.






Άδεια μητρότητας


  •  Στόχος μας θα είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας για να φθάσουμε στα επίπεδα των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


  • Ένα θέμα το οποίο είναι συνυφασμένο με τη μητρότητα είναι και ο χρόνος θηλασμού. Πρέπει να εφαρμοστεί ο σχετικός Νόμος που αναφέρει ότι παραχωρείται 1 (μία) ωρολογιακή ώρα στη μητέρα μέχρι το παιδί να γίνει 9 μηνών, ή άλλη φόρμουλα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το αίτημα κατά ισότιμο τρόπο.






Γονική άδεια


  • Να επιδιωχθεί όπως είτε ολόκληρη ή μέρος της γονικής άδειας παραχωρείται με απολαβές, αφού όπως παραχωρείται σήμερα είναι δώρο άδωρο.






Άδεια χωρίς απολαβές


  • Να καθοριστούν με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους είναι δυνατή η παραχώρηση άδειας χωρίς απολαβές.






Άδειες Εκτάκτων


  • Οι διοριζόμενοι επισυμβάσει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους μόνιμους υπαλλήλους, ενώ οι αντικαταστάτες να τυγχάνουν ανάλογης και πιο ανθρώπινης μεταχείρισης απ’ ό,τι ως σήμερα.






Άδειες για λόγους δημοσίου συμφέροντος


  • Ανάμεσα στις περιπτώσεις που προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να περιληφθούν και αυτές της παράτασης της άδειας μητρότητας (12 εβδομάδες) και της γονικής άδειας (η οποία να είναι και με απολαβές).









Okyalos et al. In Press


Τα παραπανω έχουν αντιγραφει απο την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ. Ειχα σκοπο να μπω και στην αντίστοιχη της ΟΕΛΜΕΚ, αλλα ο γιατρός μου απαγορευει τις εντονες συζητησεις.



Απο τα παραπανω φαινεται ποιος τελικά μας κυβερνα. Δυστυχως σε αυτόν το τοπο, μολις ο αριθμος εργαζομενων ενος συγκεκριμενου επαγγελματος ξεπερασει ενα critical mass, τοτε αυτοματα δικαιούται να διεκδικά ότι θέλει, και το χειρότερο είναι ότι τα δικαιώματα του προβάλλονται ως εύλογα και δικαικολογημενα.





Okyalos et al. In Press
Eιναι γνωστό οτι οι δασκαλινες κανουν όλες σεξ τον Μαιο, ωστε η γεννα να συμπεσει τον Φεβρουαριο, και σε συνδυασμο με τους 4 μηνες αδειας να ξαναπανε δουλειά τον Σεμπτέμβριο. Και μεσα σε όλα αυτά, εχουν το θρασος και θα κλείσουν τα σχολεία 3 μερες πιο γρηγορα για να πανε σε εκπαίδευση, ουτω ώστε να μεινουν αθικτες οι 2 εβδομάδες άδειας που παίρνουν τα χριστούγεννα.

Και όπως ειπε και ο Μιχαλης Παπαευαγόρου

"Ζουμε σε ενα κράτος Μικι Μαους"


9 σχόλια:

  1. Δεν ψηφίζω Φανιέρο για βολευτή, αλλά μου άρεσε πολύ το άρθρο σου! Ο συσχετισμός του θέλω με τον πληθυσμό ενός εργατικού δυναμικού πράγματι μπορεί να αποδεικτεί στατιστικά σημαντικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε οκύαλε διαφωνώ με πολλά από όσα λες.
    1. Είναι απαράδεκτο να σχολιάζεις έτσι την άδεια μητρότητας (απαράδεκτα μικρή στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες τις ευρώπης) και να ειρωνεύεσαι μια γυναίκα δασκαλίνα επειδή είτε επίτηδες είτε τυχαία την ενώνει με το καλοκαίρι ώστε να είναι πιο μεγάλη.
    2. Το θέμα του θηλασμού είναι επίσης σημαντικότατο δικαίωμα κάθε μητέρας και υποχρέωση του εργοδότη της να της παρέχει ΟΛΟ το χρόνο που δικαιούται.
    3. Το να γίνει η επιμόρφωση των δασκάλων τις συγκεκριμένες μέρες ήταν απόφαση του υπουργείου.
    4. Το πότε κάνουν σεξ οι δασκαλίνες δε σε αφορά, στο κάτω κάτω μπορεί να κάνουν και κάθε μέρα.
    Με όλη την ειλικρίνεια και χωρίς κακή πρόθεση πρέπει να πω ότι βρίσκω την ανάρτηση αυτή αρκετά ρηχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε σκουλουκούιν
    Καταρχάς, όλα τα σχόλια ειναι ευπρόσδεκτα και δεν χρειάζεται να απολογήσε. Εχω διαβασει το μπλόγκ σου και μου θεωρω οτι είσαι εξυπνο ατομο.
    Να σου απαντησω:
    1.Σε άλλες χωρες η αδεια μητροτητας ειναι 2 χρόνια. Επισης στις άλλες αυτές χώρες,οι δασκαλοι απασχολουνται το καλοκαίρι σε κρατικές υπηρεσίες. Οσο αφορα τό άλλο,με ενοχλεί το επίτηδες και όχι το τυχαία.
    2.Θηλασμος. Συμφωνω.
    3.Επιμορφωση.Μεταξυ κατεργαρεων ειλικρίνεια. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν ηταν αποφαση του Υπουργειου.Ακομα ομως και να ηταν αποφαση του Υπουργειου, που είναι η ΠΟΕΔ να διασφαλίσει τον γονιο, που θα παρει ακομα 3 μερες αδεια για να προσεχει τα μωρα του?
    4.Μακαρι να κανουν καθε μερα σεξ.Το πηρες λάθος.

    Αφησες ασχολίαστα όμως τα σημαντικότερα.Αδεια για αποφοιτηση παιδιού?????Αδεια για εξετασεις????
    Η σωστη συντεχνια πρεπει να λειτουργεί ως αντιβαρο αναμεσα στις παραλογες απαιτησεις του εργοδοτη και το συμφερον του εργαζόμενου.
    Οταν ηγηρθη το θεμα παραπαιδεία,επι Τασσου, οι δασκαλοι και καθηγητες απείλησαν την κυβερνηση να ΜΗΝ εφαρμοσει τον νομο.
    Οταν συνεληφθη δασκαλος με παιδικο πορνογραφικό υλικό, η ΠΟΕΔ την έκανε "Λουης" δεν είπε τίποτα.
    To ιδιο συνεβη και με καταγγελίες ξυλοδαρμού μαθητή.
    Ολα αυτα δρουν αθροιστικά και οδηγούν στο συμπερασμα οτι το ενδιαφερον της ΠΟΕΔ ειναι ασύμμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέποντας το αντικειμενικά, σε όποιο σύνδεσμο, συντεχνία και να'σαι, άμα έχεις απαιτήσεις και ξέρεις ότι αν τις διεκδικήσεις θα τις ικανοποιήσεις, γιατί να μην το κάνεις. Εσύ θα σκεφτόσουν ε, όχι είναι παράλογο αυτό που ζητούμε, μα το κράτος δεν έχει πετάμενα λεφτά, έχουμε κρίση κλπ.;;
    Από την άλλη, μακάρι τα όσα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί σε ωφελήματα, να αποδίδουν ανάλογα και κάποτε να καταργηθεί και το φαινόμενο των φροντιστηρίων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πασχαλίνα
    Ειμαι και εγω Ημικρατικος και φροντιζω οι απαιτήσεις μας να είναι λογικές.
    Το σημαντικότερο ομως ειναι οτι και οι απαιτησεις του Δ.Σ. ικανοποιούνται απο εμάς.
    Με τους δασκάλους, βλέπεις να συμβαίνει κάτι τετοιο?
    Οπως ειπες και εσυ, εχουν τοσα ωφεληματα, δηλαδη το συμφερον τους ικανοποιειται, αλλα απο την αλλη το συμφερον ολων των άλλων κοινωνικων εταίρων, δηλαδη η καταργηση των φροντιστηριων, δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ.
    Εσυ πως θα ενοιωθες εαν εκανε μαθημα στο παιδι σου δασκαλος, ο οποιος εχει βρεθει ενοχος για κατοχη παιδικού πορνογραφικού υλικού και η Συντεχνια αντι να ειναι η πρωτη που θα επιμενει να τον διωξουν, τον καλυπτει ξεκαθαρα για συνδικαλιστικούς λογους?
    Πες μου αυτη η συμπεριφορά σε τι διαφερει απο τη Κοζα Νοστρα, ή τη Γιακούζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι ρε παιδί μου, αλλά μιλάμε για μια χώρα όπου τα γονίδια των κατοίκων της δεν τους επιτρέπουν να έχουν σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Ο κάθε ένας σκέφτεται τον εαυτούλη του, πώς να περνάει αυτός και τα κοπελλούθκια του καλά και όλους τους υπόλοιπους τους έχει χεσμένους. Δέαρ γιου γκο, συμφέρον κοινωνικών εταίρων....το μόνο συμφέρον που σκέφτονται είναι πώς θα φαίνονται ανώτεροι και λαμπεροί προς τα έξω κι ας καίγεται ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και επειδή το άρθρο σου σχεδόν ένα χρόνο μετά παραμένει επίκαιρο.. Σε τούτον τον τόπο όλοι θα συνεισφέρουν εκτός των δασκάλων.. Ε ρε μια τρόικα που μας χρειάζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Περιμενουν το μνημονιο πως και πως

Αναγνώστες