Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Νοσοκομείο Λεμεσου "Με το δεξί"

Ειναι γεγονος οτι η Λεμεσος ειναι χρονια μπροστα απο την Λευκωσία. Νεα Μαρινα, αναμορφωση του παραλιακού μετώπου, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π.



Τωρα η Λεμεσος, εχει ακομα μια πρωτοπορία, την οποια φθονουν μεχρι θανατου οι Λευκωσιάτες. Το νοσοκομείο Λεμεσού συμμετέχει στο προγραμμα του ΑΝΤ1 "Με το δεξί".












Μονο που οι συμπαθείς Λεμεσιανοί, καθως ειναι λίγο τσοπανηδες, δεν το καταλαβαν και αρχισαν να κατηγορουν το Νοσοκομείο, και κατ επέκταση και το Υπουργείο Υγείας, ως  ακατάλληλους, οσφυοκαμπτες, αναλγητους και καρεκλοκενταυρους.

Εαν δεν τα ακούσατε, ενα παιδάκι απο την Λεμεσο επρεπε να νοσηλευτει στο Νοσοκομείο και δεν υπηρχαν αρκετα κρεβάτια και το έβαλαν σε ενα, ας πουμε β κατηγορίας δωμάτιο Η μανα του μωρου μολις ειδε οτι μεσα στο δωμάτιο ειχε μπογιες εξανέστη (για οσους δεν κατεχουν την ελληνική "συκκιρτηστηκε") και έγινε της κακομοίρας. Ο διευθυντης του νοσοκομείου, ο οποίος μαλλον δεν ξερει την φραση οτι η σιωπη ειναι χρυσός, ή εστω την φραση καλυτερα να μασας παρα να μιλας, είπε οτι οι μπογιές ηταν οικολογικές (Και μαλιστα σε δελτίο ειδήσεων)!!!

Η αληθεια ομως ειναι οτι  το νοσοκομειο συμμετεχει στο "Με το Δεξι".
  • Εχεις άρρωστο  αγοράκι στο δωμάτιο του νοσοκομείου ? Βαφεις το δωματιο γαλαζιο.
  •  Εχεις κοριτσακι ? Το βαφεις ροζ.
  • Εισαι με την ΑΕΛ και μπηκες νοσοκομείο?Το βαφεις κιτρινο?
  • Εισαι με την Ομονοια ?Εδω εχουμε ενα θεμα. Λογικά, εαν είσαι με την Ομόνοια, εισαι και με το ΑΚΕΛ, αρα το κόμμα θα σε κανονίσει καπου καλυτερα.
  •  Εισαι με την Ανόρθωση? Το βάφεις μπλε

Αυτη η πολιτική έρχεται να συμπληρώσει άλλες πρωτοριακές πρακτικές του νοσοκομείου οπως το θρυλικό "Βρες το βρέφος" οπου εκρυβαν τα νεογεννητα στο δωματιο με τα άχρηστα, ωστε να δημιουργησουν σασπενς και να ξυπνησουν στον πατερα το πατρικό ένστικο.Γιατί άλλο ειναι να σου δωσουν το μωρο έτσι ξερά και άλλο είναι να σου το φερνει η καθαρίστρια, μετα απο 5 ωρες. Εκτιμας περισσότερο την ζωή.

Ή ας θυμηθούμε την  άλλη πρακτική "Νοσηλευτείτε και Αδυνατείστε- The next top patient", οπου εμειναν χωρις aircondition μες το κατακαλόκαιρο, και οι ασθενείς εμπαιναν στο νοσοκομείο για χολη και εβγαιναν μοντελάκια.

Επισης, ενα άλλο προγραμμα ετυχε ενθουσιωδους υποδοχής, και ηταν το "Ενας Ασθενης μετραει τα αστερια". Σε αυτο το προγραμμα, φροντιζαν να ριξουν την στεγη των πρωτων βοηθειων, ωστε οι ασθενεις βλεποντας τα αστερια και ατενίζοντας το αχανες διαστημα, θα ελεγχαν καλυτερα τον πονο τους.

Και τώρα, ο Υπουργός θα θυμωθεί, θα διορίσει ερευνόντα λειτουργό ο οποίος θα ...............( Η συνέχεια δική σας, απλα θα παραθεσω ορισμενες σκόρπιες λεξεις που θα σας βοηθησουν να την συμπληρώσετε  -μαχαίρι, κοκκαλο,τιμωρια, αμείλικτοι, ΠΑΣΥΔΥ,  70,000 μέλη, Χατζηπέτρου, μονιμότητα, εκλογές )



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στην παρακατω φραση  ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ βρείτε την λεξη που ΔΕΝ ταιριάζει


ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ειναι προφανες οτι το ΚΥΠΡΙΑΚΟ και το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ απλά δεν ταιριάζουν. Ειναι σαν να λεμε
  • Αλβανος Τουριστας
  • Εξυπνος Ποντιος
  • Τιμιος Παφίτης
  • Ησυχος Λεμεσιανός
  • Λουμενη Γερμανίδα
  • Ξυρισμενη Γαλλίδα
  • Διαλλακτικός Κουλίας
  • Κομμουνιστής Χριστόφιας
Κυριε Τορναρίτη μου, εαν η λυση στο προβλημα της υποκουλτουρας που μας σκεπαζει ολους ειναι ενα ιδρυμα πολιτισμού, μαλλον πρεπει να βρούμε άλλο πρόβλημα.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

(Γ)ε.Σ.Υ. εκει,κι ο ερωτας σου διαταγη και τελεσιγραφο...


Σημερα θα ασχοληθουμε με ενα σημαντικό θεμα, το επομενο πιο σημαντικό μετα την σχεση Χατζηγιαννη Μακρυπουλιας και ειναι το Γενικό Συστημα Υγείας.

Ειναι γεγονος οτι στην Κυπρο, μολις μια ηλικιωμενη απο π.χ. Παχνα παραπονεθεί οτι τα panadol ειναι έλλειψη, ολοι θα επικαλεστουν την απουσία Γε.Σ.Υ. λες και το Γε.Σ.Υ. ειναι ο λυχνος του Αλαντίν.

Παραδοσιακά, όλες οι χωρες ειχαν και εχουν συστηματα υγείας για τους πολιτες τους. Στην Κυπρο, ολοι οι πολιτες, δηλαδη οι δημοσιοι υπαλληλοι, εχουν δωρεαν ιατροφαρμακευτική περιθαλψη απο το Δημόσιο.  Ελα ομως που υπαρχουν 2 προβληματα, οι μη δημόσιοι υπάλληλοι και το γεγονός οτι κανενας απο τους δικαιουχους δεν πληρωνει. Τωρα, οι κακετρεχεις δημοσιοι υπαλληλοι θα μου πουν οτι πληρωνουμε φόρους. Μεσα, αλλά οι φόροι τι να προλαβουν ?Τους 12 φρουρους του Λυσσαρίδη, το προεδρικό αεροπλάνο, ή τα εμφυτευματα?Αρα συμφωνουμε οτι απουσιαζει μια εισφορα η οποια θα αντιστοιχει στις παροχές Υγείας.

Πριν πολλά χρόνια, συμφωνηθηκε η εφαρμογη του Γε.Σ.Υ. 10 χρονια μετα, που να βρίσκεται άραγε?

Ο Οργανισμος Ασφαλισης Υγειας επανδρωθηκε, με πολύ αξιο προσωπικό, και μαλιστα αρκετα απο τα άτομα, τουλαχιστον απο τον χωρο της Υγείας, ειναι αρκετα έμπειρα.

Γιατι ομως δεν προχωραει και έχει κολλήσει?

To υπουργειο Υγειας επικαλείται το κόστος. Το κόστος ομως ειναι το ιδιο που μας στοιχίζει σημερα η Υγεια στην Κυπρο. Η διαφορα εγκειται στο οτι σημερα κανεις δεν πληρωνει ενω επι Γε.Σ.Υ. ολοι θα πληρωνουν. Αρα φαινειται οτι το προβλημα δεν ειναι το κοστος ( ενα ποσοστό του οποίου ηδη καταβαλλει το Υπουργείο Υγείας ) αλλα η μετακυλιση του κοστου στους πολιτες, οι οποίοι έχουν ενα ανταγωνιστικό πλεονεκτημα,  δηλαδη ειναι και ψηφοφόροι.

Το δευτερο ειναι η ορθολογιστική προσεγγιση της ιατρικής, οπως τουλαχιστον την οραματιζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Ο γενικός ιατρός θα είναι ο πυρηνας του συστηματος. Ετσι, ολοι θα πηγαινουν πρωτα στον γενικό τους ιατρό  και εαν τους παραπεμψει, τοτε θα πηγαινουν στον ειδικό, πχ. ορθοπαιδικό.
Αυτο ομως ειναι δικοπο μαχαίρι, καθως δυστυχως ο ορος γενικός ιατρός στην Κυπρο εχει συγχυστει με τον ανειδικευτο ιατρό. Ο γενικός ιατρός ειναι ειδικότητα και μαλιστα στην Ευρωπη αρκετα σεβαστη αλλά και περιζητητη. Επισης, οι ειδικοι ιατροι νοιωθουν οτι αυτο τους απειλεί καθως πλεον η κατανομη ασθενων θα εξαρταται απο του γενικούς ιατρούς με οτι αυτο συνεπαγεται..

Το τριτο εχει να κανει με καθαρα πρακτικα θέματα. Ειναι γνωστό οτι στην Κυπρο, δεν υπαρχει ουτε πορνεία, ουτε διαπλοκή, ουτε ρουσφετι αλλά ουτε και φοροδιαφυγη. Ετσι, εαν ολοι οι γιατροι πληρωνονται απο ενα ημικρατικό οργανισμό, τοτε αυτοματα θα φορολογουνται ολες οι απολαβές τους.

Το τεταρτο εχει να κανει με προσωπικα πάθη μεταξυ των κοινωνικών εταίρων που εμπλέκονται στην εφαρμογη του Γε.Σ.Υ. Ειναι γεγονος οτι για να εφαρμοστεί επιτυχως ενα νεο συστημα, πρεπει να ληφθουν υποψη ολα τα δεδομενα του υφισταμενου συστηματος. Εκεί γινεται της επι χρημασι εκδιδομενης γυναικός το κάγκελο. Μερικοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας νοιωθουν οτι θα περιθοριοποιηθούν με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. και ετσι δεν "σκίζονται" να ενημερωσουν τους συναδελφους τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Το σημαντικότερο ομως αφορα το όραμα.  Φαντασου εγω και εσυ να εχουμε ενα κοινο προβλημα. Πολύ πιθανο ειναι να εχουμε και κοινο όραμα. Στην περιπτωση ομως της Υγείας, ποιο ειναι το κοινο σημείο ενος πολίτη με ενα πολιτικό? Κανενα.Απλά και μονο, εαν ανατρεξετε και θυμηθείτε ποσοι πολιτικοί εχουν προβει σε σημαντική χειρουργική επεμβαση στην Κυπρο, μονο τον κ. Κληρίδη θα θυμηθείτε. Νομιζω και ο κ .Μαρκίδης .Ολοι  οι άλλοι εχουν μεταβεί στο εξωτερικό, ακόμα και Υπουργοι Υγείας, οι οποίοι ειναι αδικαιολόγητοι. Ειναι γνωστα τα περιστατικά στις Φαρμακευτικες Υπηρεσίες οπου φαρμακο αγοραζοταν απο την Κυβερνηση μονο για ενα ασθενη, ο οποίος κατα συμπτωση ηταν βουλευτης, ενω ενα άλλο φαρμακο εγκριθηκε μονο για την αδελφη πρωην προέδρου.

Αρα, το οραμα δεν υπάρχει. Οταν ο καθε Υπουργός ξερει πως ακομα και παρανυχιδα να εχει, δικαιούται να παει Αμερική και να κανει μεχρι και  μαγνητική, οσο και  να το θελει  δεν μπορεί να συμμεριστεί τον δικό σου πόνο, που π.χ. μετα απο μια νυχτα κολασμενου σεξ εκδηλωσες μερικα παραξενα συμπτώματα και σου εκλεισαν ραντεβου στο νοσοκομείο μετα απο 6 μηνες.
Αυτό ητανε εκδηλο οταν αρρωστησε ο Υπουργός Αμυνας. Αυθημερον, ηρθε ιατρός απο το Ισραήλ για τον Υπουργό.

Στις άλλες χώρες εχουν αναπτυχθει διαφορα συστηματα οικονομικής αξιολογησης θεραπευτικών παρεμβασεων. Αυτό με απλά λόγια, παει να πει οτι δεν βασίζεσαι μονο στο κόστος αγορας π.χ ενος φαρμακου ή ενος μηχανηματος, αλλά αξιολογεις και άλλους παραγοντες όπως αναγκη χορηγησης αλλων φαρμακων, αναγκη διενεργειας κλινικων εξετασεων, απουσια απο την εργασία, αυξηση επιβιωσης αλλα και ποιοτητας ζωής κ.λ.π. Ειναι ενα περιπου σαν την διαφημιση του Fairy, που λεει οτι "σπανια αγοράζω Fairy" το οποίο φανταζομαι ειναι πιο ακριβο, αλλα "αξίζει " τα λεφτά του. Στην Κυπρο, ακομα υπαρχει ο θεσμος των προσφορών, δηλαδη ο φθηνοτερος, και όχι ο καλυτερος, κερδίζει. Χρειαζεται να γινουν και νομοθετικές τομες, οπου πλεον θα επιτρεπεται ελεγχόμενα η αγορά ακριβοτερων φαρμακων, μηχανηματων, αναλωσιμων και υπηρεσιών, τα οποία όμως αναμφισβητητα πλεονεκτούν σημαντικά .  Ας παρουμε ενα παραδειγμα τις βελονες που χρησιμοποιουνται απο τους θαλασσαιμικούς κατα την αποσιδηρωση τους. Η αποσιδηρωση γινεται με ενεσιμο σκευασμα και αντιλαμβανεστε οτι δεν ειναι πολύ ευχάριστο. Εστω οτι η κυβερνηση ζητα μεσω προσφορων βελονες. και ας πουμε οτι 2 εταιρίες υποβαλλουν προσφορες, οι οποίες εχουν διαφορα 1 σεντ ανα βελονα. Η ακριβοτερη ομως ειναι καλυτερη, μειωνει τις λομωξεις (αρα και τα σχετικά έξοδα και παραλληλα βελτιωνει και την ποιότητα ζωης του χρήστη) και ειναι πιο ευκολη στη χρηση. Το Υπουργειο ειναι αναγκασμενο να αγορασει τη φθηνοτερη .Ενα άλλο κλασσικό παραδειγμα, για όσους θυμουνται η "ανευ πρακτικής σημασίας".  Το συμπερασμα ειναι οτι ο δρομος ειναι πολυ μεγάλος.

Οπωςδηποτε, μικροσυνδικαλιστικες σκοπιμοτητες αποτελουν τροχοπεδη και στην αυτονομηση των νοσοκομειων .Τι ειναι αυτό? Ενα νοσοκομείο, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί μια κλινική πρεπει καταρχας να ξερει ποσα στοιχίζει καθε τι που χρησιμοποιείται, ωστε να μπορεσει να κοστολογησει μια επεμβαση και ετσι να ανταγωνιστεί τον ιδιώτη. Αυτό ομως δεν εγινε, καθως θα πρεπει να γινουν τομες, οι οποίες θα θιξουν συμφέροντα. Και οπως ειπα και εδώ, μολις ο αριθμος εργαζομενων ενος συγκεκριμενου επαγγελματος ξεπερασει ενα critical mass point αυτόματα ολα τα δικαιώματα του ειναι "δίκαια και αιτιολογημένα". Ετσι για ενημερωση, νομιζω οτι οι κλαδοι με τα περισσοτερα μέλη ειναι η αστυνομία, δασκαλοι, καθηγητες και  νοσηλευτές.

Και κλείνω με τα λόγια του ποιητή "Το Γ.ε.Σ.Υ. εννά εφαρμοστεί, όντας ο κόσμος λείψει"...

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Νησος Ψαρα

Νησος Ψαρα. Το ονομα του ταυτοσημο της Θυσιας και της ολοκληρωτικης καταστροφης. Παρόλο που η σφαγη των Ψαρων επισκιάστηκε απο την αντιστοιχη (και μεγαλυτερη ) της Χιου, δεν παυει να μου δημιουργεί ενα αισθημα εθνικής υπερηφανιας.

Το καλοκαίρι, ειχα συμμετασχει σε ενα ιστιοπλοικό αγωνα στο Αιγαιο και ειχα την τυχη να ξαναπαω στον Μολυβο Μυτιληνης. Για τους αδαείς, ο Μολυβος ειναι μια απο τις ομορφοτερες γωνιές της Ελλάδας, ενα πετρόκτιστος οικισμος πανω στην θαλασσα και στεφανωμενος απο το Καστρο στη κορυφη του λόφου.

Σαββατο βραδυ τελείωσε  ο ιστιοπλοικός αγωνας που λαβαμε μερος και τα μεσανυχτα αναχωρησαμε για τα Ψαρα. Στην προβλητα ενα ετεροκλητο πληθος εκανε τις τελευταίες προετοιμασιες για τον αποπλου. Το σκαφος της ALPHA BANK, παραπερα οι φοιτητες απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστημιο, μια οικογενεια απο την Ροδο και εμείς, λυναμε τους καβους με την σειρα και αναχωρουσαμε ο καθενας για τον προορισμό του.

Αυτες οι στιγμες δρουν και καπως εξομολογητικά. "Εαν ειχα τραβηξει το σκοινι, εαν ειχα χαραξει καλυτερη πορεία, εαν πεφταμε κατω απο το άλλο σκάφος, εαν μεναμε στις ακτες της Λημνου..."

Στην απεναντι πλευρα αχνοφαίνεται η Τουρκια και οι χαμενες πατρίδες.

Την νυχτα η ιστιοπλοία ειναι αρκετα ιδιαιτερο αθλημα. Καθως δεν υπαρχουν φωτα, το ματι συνηθιζει το σκοταδι και το ταξίδι ειναι ονειρικό. Η θαλασσα φανταζει σαν ενα χαλι που λικνιζεται ενω αυτη τη νιρβανα διακοπτει που και που καποιο πλοιο που παραπλεει.

Το ξημερωμα στην θαλασσα ειναι μια αχαρη διαδικασία, που προσδιδει μια πιο πεζη οπτική των πραγματων. Μας βρηκε αρκετα μιλια εξω απο τα Ψαρα.

Ο αερας ειχε ηδη φρεσκαρει* και πλεον πηγαιναμε  ορτσα*. Οσο προχωρουσε η ωρα ο αερα γυριζε και πλεον μονο με διαδοχικές αναστροφες μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τα Ψαρα.

Το μεσημερι μπηκαμε στο διαυλο μεταξυ Ψαρα και  Αντιψαρα. Προσωπικα παντα με γοητευαν τα μικρα νησιά, τα διαμαντια του Αιγαιου.Ο πορτολάνος, ο ναυτικός οδηγός με ενημερωνει οτι τα Αντιψαρα εχουν μια ομορφη παραλια καθως και ποσιμο νερο. Καθως πηρα το τιμονι, ενοιωθα μια ακατανικητη ελξη να γυρισω πλωρη προς τα Αντιψαρα, αλλα γρηγορα η λογική υπερισχυσε.

Φτανοντας στα Ψαρα, βλεπει καποιος μικρές εκκλησιες διασπαρτες σε βουνα, παραλιες και γενικά οπου καποιος θα μπορουσε να πιστευει οτι υπαρχει Θεος. Επιβλητική η Ραχη των Ψαρων, μια τοποθεσια στην ακρη του λιμανιου οπου εγινε η σφαγη των Ψαρων.

Εχουμε ηδη μπει στα Ψαρα και προς μεγαλη μου εκπληξη βλεπω στην πλαγια τον Θυρεο του νησιου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 'Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Αυτο δεν ειναι ενα συνηθισμενο νησί. Αλλά ουτε και εμεις συνηθισμενοι ιστιοπλοοι.

Αφου δεσαμε, εκανα μια μικρη βόλτα στο νησι. Ειναι τοσο μικρό αλλα και τόσο εκτειθεμενο στα στοιχεία της φυσης, που οπου και να περπατησεις ακους το βουητο της θάλασσας.
                                                                     ΤΕΛΟΣ








Φρεσκαρει =δυναμωνει ο ανεμος
Ορτσα= πορεία κατα την οποια ο ανεμος ερχεται απο μπροστά

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τελος Εποχής

Σιωπηλά και ταπεινα, οπως άλλωστε ηταν και οταν λειτουργουσε, έκλεισε το Μεταμοσχευτικό Κεντρο. Το όραμα ενος επιχειρηματία φιλάνθρωπου το οποιο μορφοποιησαν τα μαγικά χερια του Δρ Κυριακίδη, περασε πλεον στην ιστορία.


Επειδή οπως αντιλαμβάνομαι μαλλον ολοι διαβαζετε Down Town και beautiful people, ισως δεν  γνωρίζετε οτι η μεταμοσχευση αποτελουσε παντοτε διακαη ποθο του ανθρωπου. Ενας σαμανος αρκετα χρόνια Π..Χ επιχείρησε την πρωτη μεταμοσχευση δερματος, ενω στους Αγιους Αναργυρους αποδίδεται μεταμοσχευση οστού.


Τον περασμενο αιωνα και συγκεκριμενα, μετα το 1950 αρχισε η μεταμοσχευση να γινεται mainstream. Μερικές (απροσμενες και μαλλον αδικαιολογητες βαση των μεσων που υπηρχαν τοτε διαθεσιμα) επιτυχίες στην αρχη οδηγησαν σε κατακορυφη αυξηση των μεταμοσχευσεων με πολυ κακα ομως αποτελεσματα. Στην Αμερική πραγματοποιηθηκαν και μεταμοσχευσεις καρδιας απο ζωα σε ανθρωπο με μηδενική ομως επιτυχία.

Και οπως σχεδον σε καθε ιστορια και καθε ανεκδοτο, υπαρχει και εδω ενας Ελληνας. Ο Δρ Κωστακης, φοιτητης τοτε στη Αγγλία, μελετουσε ενα νεο πολυ υποσχόμενο φαρμακο, το οποιο ομως εμφανιζε ενα σημαντικο προβλημα:δεν μπορουσε να διαλυθεί .Ο δαιμονιος Ελληνας, εχοντας στερεψει απο επιλογες αποφασισε να χρησιμοποιησει λιγο απο το λαδι που του εστελνε η μητερα του απο την γενετειρα του Καλαματα, ωστε να το διαλυσει. Και τα καταφερε. Τα αποτελεσματα ηταν τοσο εντυπωσιακά που ο καθηγητης του ανεφερε τοτε :

"Εβλεπα τον τελικο τενις  του Ουιμπλετον οταν μου τηλεφωνησε ενας νεαρος Ελληνας φοιτητης και μου ανακοινωσε τα αποτελεσματα της χορηγησης του φαρμακου σε πειραματοζωα. Ητανε τοσο εντυπωσιακα, που απλα θεωρησα οτι εκανε λαθος και του είπα να τα επαναλάβει"

Το φαρμακο αυτό, η κυκλοσπορίνη χρησιμοποιείται κατα κορο και σημερα και αποτελεσε ουσιαστικά ενα απο τους σημαντικότερους παραγοντες επιτυχιας των μεταμοσχευσεων.

Σημερα πραγματοποιουνται μεταμοσχευσεις νεφρων, ηπατος, καρδιας, πνευμονων, κερατοειδούς και εντερου, με την μεριδα του λεοντος να αφορα τις μεταμοσχευσεις νεφρου.

Εμεις στην Κυπρο της μετριοτητας, της αναβλητικότητας και του ωχαδερφισμού ευλογηθηκαμε απο το Θεο να εχουμε τον Δρ Κυριακίδη. Ειμαστε πρωτοι στις μεταμοσχευσεις ανα πληθυσμό, ενω συνηθισαμε να ειμαστε πρωτοι στα τροχαία, στο καπνισμα, στα διαζυγια και οπωσδηποτε στις κατηγοριες για εμπορια προσωπων, κατι το οποίο οπως ξερετε ειναι ψεμα, γιατί τα καμπαρε στην Κυπρο ειναι πολιτιστικα κεντρα .

Ποιος ειναι ομως ο Δρ Κυριακίδης? Δεν θα αναφερθω στην πορεία του και να το παίξω Ελιτα Μιχαηλίδου. Θα σταθώ ομως σε μια σκηνη που αποτυπωθηκε στη μνημη μου και εμπερικλείει το μεγαλείο ενος ανθρώπου και την καταντια μερικών αλλων που δεν τον στηριξαν.

Σε ενα Διεθνες Ιατρικό Συνεδριο μερικα χρονια πριν στην Βιεννη, η Οργανωτική Επιτροπη αποφασισε να τιμησει τους πρωτεργατες της μεταμοσχευσης. Τρια ατομα τα οποια θεωρουνται οι ιεραρχες της μεταμοσχευσης.  Ο Δρ Najirian, ενας θηριωδης Αμερικανος γιατρός, κατα την αντιφωνηση του, αντι να ανατρεξει στα πρωτα χρόνια και να εξιστορησει τις προκλήσεις, τα προβληματα και τις επιτυχίες, απλα αναρτησε μερικά ονοματα, απο τις χιλιαδες των γιατρων που ειχε διδαξει, και τους οποιους θεωρουσε οτι ειναι αξιοι συνεχιστες του εργου του. Ο Δρ Κυριακίδης ηταν ενας απο τους εκλεκτούς. Φυσικά, αυτη η ειδηση δεν επαιξε στις ειδησεις, καθως εκεινη την μερα πιθανοτατα η πρωτη ειδηση θα ηταν ο τραυματισμος κυνηγόσκυλο απο πευκοβελονα και ο σπαραγμος του ιδιοκτητη του.

Ολα αυτα τα χρονια αλλαξαν παρα πολλλά πραγματα. Προεδροι ηρθαν και μετα αποκαθηλωθηκαν. Το ιδιο και υπουργοι. Ποδοσφαιριστες αφιχθηκαν στο αεροδρομιο κυριολεκτικα στα χερια και μετα εφυγαν νυχτα. Αστερες του τραγουδιου την μια χρονια γεμιζαν πιστες ενω την επομενη τις σκουπιζαν.

Ολα αυτα τα χρονια το Μεταμοσχευτικό ητανε μια σταθερη αξία. Ποιος θα το έλεγε οτι πλεον το Μεταμοσχευτικο αποτελει κεντρο αναφοράς για τον Ελλαδικό, Ευρωπαικό αλλά και Αραβικο χώρο? Κανενα συνεδριο στην Ελλαδα και Ισραηλ δεν πραγματοποιείται εαν δεν εχει εξασφαλιστεί η παρουσία του Δρ Κυριακιδη.Ακομα και ο μαγος των μεταμοσχευσεων, ο Δρ Τζακης ( αυτός που θα μεταμοσχευε τον αρχιεπισκοπο Αθηνων) ειναι τακτικος συνεργατης του.

Τωρα οι περισσοτεροι σκεφτεστε "σιγα το πραμα ρε  οκύαλε, θα βρεθεί άλλος".Βρεθηκε άλλος και απο οσα διαβασα ειναι καλός. Δεν ειναι ομως Κυριακίδης.  Επισης η Κυβερνηση ειπει οτι θα κανει δικο της  Μεταμοσχευτικό. Να μη σας χαλασω το ονειρο παιδιά, αλλα το να ανοιξεις και να λειτουργησεις ενα Μεταμοσχευτικό Προγραμμα διαφερει απο την λειτουργια ενος π.χ. περιπτερου ή της νεας υπεραγοράς Ορφανίδη. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ενα προγραμμα Μεταμοσχευσεων, με τις απαραιτητες υποδομες οπως εργαστηριο ιστοσυμβατότητας.Επιβαλλεται και εμπειρο προσωπικό, καθως η παρακολουθηση αυτων των ασθενων ειναι δυσκολη αλλα και ιδιαίτερη.

Η αντιδραση του οργανισμού μετα απο μεταμοσχευση ειναι εντυπωσιακή. Ακομα και ενας αδυνατος, εξασθενημενος οργανισμός, θα προσπαθησει να απορρίψει το μοσχευμα καθως αντιλαμβανεται οτι ειναι "ξενο". Τα  ανοσοκατασταλτικά φαρμακα ειναι νεφροτοξικα και μπορουν να αποβουν μοιραία για το μεταμοσχευμενο όργανο. Η συνολική προσεγγιση του ασθενους ειναι επιβεβλημενη και η εμπειρία απαραίτητη.

Νοιωθω απιστευτη οργή απο το χάλι αυτης της κυβερνησης που αποφασισε να κανει οικονομία σε αυτό τον τομέα. Ο καθε καρεκλοκενταυρος χαραμοφάης πολυσυνταξιούχος στοιχιζει περισσότερο απο τα λεφτα που αρνηθηκαν στο Δρ Κυριακίδη. 


Υ.Γ. Ο Προεδρος  ειναι και αυτος μεταμοσχευμενος και συγκατανευσε στο κλείσιμο του . Συνειρμοι και υπονοιες για Καίσαρες, Πληβειους και Πατρίκιους, καθως και για αλάζονες  θα μπορουσαν να θεωρηθουν τυχαίοι.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τρία πουλάκια καθονταν (Το ενα είχε γριππη Η1Ν1)



Καλη χρονιά σε όλους σας, παρόλο που τίποτα δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό.

Εχω καταρχας ενα νέο. Ο Μακάριος ζει!!! Οχι, δεν εχω παρει τίποτα. Απλα, ειδα στο ΡΙΚ (νομιζω) την ανασταση της Αντζυ Ρήγας και του κ. Χάματσου, άρα πλεoν ολα ειναι πιθανά.

Επισης στο ΡΙΚ, ελλείψη καποιων προσωπων (λογοτεχνων, μουσικων κ.λ.π.) ποιους νομιζετε οτι καλεσαν ? Τον κ. Τορναρίτη, τον Χαρη Γεωργιάδη και καθως ειναι και η περιοδος προσφορων  2+1, ηρθε και ο Στεφανου (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος). Χιλιες φορες να εβλεπα εγχειρηση για αιμορρόιδες, ή ρεπορταζ για εργοστασια ανακύκλωσης.

Η μεγαλη πλακα παντως ηταν οταν η Βιβιαν Καναρη πηγε και καλά να το παίξει εκπληκτη οταν τον ειδε και ο Στεφανου απαντησε "Η Κυβερνηση ειναι εκεί που δεν την περιμενεις"  για να παρει πληρωμενη απαντηση απο τον Τορναρίτη "Και ειναι χασιμιά εκεί που την περιμένεις". Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Τωρα παμε στα σοβαρα. Γριππη Η1Ν1. Περσυ ακουστηκαν ατελείωτες  εικασίες, υπερμεγεθυμενες θεωριες συνωμοσίας και καθως και δυσοίωνες προβλέψεις. Μαλιστα, ειχε κυκλοφορησει και ενα βιντεο, με μια πρωην υπουργό Υγείας ( Νομιζω της Φινλαδίας ) η οποία ελεγε οτι ολα ειναι στημενα, ο ιος ειχε αναπτυχθεί σε ενα εργαστηριο της CIA και οτι τα κερδη των φαρμακευτικων θα επιχορηγουσαν τον πολεμο των Αμερικανων στο Ιρακ. Κανενας ομως δεν διευκρινησε οτι η εν λογω κυρια, μερικά χρόνια πριν, ειχε δηλώσει δημόσια οτι την ειχαν απαγαγει εξωγηινοι και την μετεφεραν και στην χωρα τους.

Μετα, αρχισαν να βγαινουν ορκισμενοι εχθροι του εμβολίου και να δαιμονοποιουν το εμβόλιο, χρησιμοποιώντας την ιστορία μιας Αμερικανίδας η οποια εμφανισε μια σπανια νευρολογική παρενεργεια μετα τη χορηγηση του εμβολιου. Στη Ιατρική, αυτα τα παραδειγματα, ανεξαρτητως του ποσο θλιβερά ειναι, δεν λειτουργούν συναισθηματικά. Επισης στις ΗΠΑ πεθαινουν καθε  χρονο γυρω στα 500 ατομα απο αποφραξη αεροφορων οδων κατα την καταποση. Να απαγορευσουμε αραγε τα φυστικιά? Αρα ειναι σχετικό να δεις οχι μονο ποσοι επαθαν κατι, αλλα και ποσοι εκτεθηκαν σε αυτόν τον παραγοντα.

Πριν βγει το εμβολιο, υπηρχαν δυσοιωνες προβλέψεις καθως υπηρχε  προβλεψη για πανδημια και ολοι πιεζαν τις φαρμακευτικές εταιρείες ωστε να επισπευσουν την παραγωγη του εμβολιου. Αμεσως, οι πολεμιοι του εμβολιου χρησιμοποιησαν αυτη τη επιταχυνομενη διαδικασία ώστε να κατηγορησουν τις εταιρείες για ελλειπή συμμορφωση στις προδιαγραφές και κανονες ασφαλείας.

Εδω αξίζει να σημειωθεί οτι καθε χρόνο πρεπει να βγαίνει νεο εμβόλιο για την εποχιακή γρίππη, καθως ο ιος εξελίσσει το γονιδίωμα του και εμφανίζει αντισταση στα υφισταμενα. Αρα, εξ ορισμού κανενα εμβόλιο δεν διενεργει μακροχρονιες μελέτες οπως τα φαρμακα.

Προσφατα ειχαμε το πρωτο θυμα στην Σουηδία. Τωρα θα αρχισουν οι μεν να κατηγορουν την κυβερνηση οτι δεν αγορασε αρκετα εμβόλια και οι δε θα αγορασουν εμβόλια για δεκαπλάσιο πληθυσμό.

Επισης, θα βγουν διαφοροι εναλλακτικοί καθως και καποιοι ιατροι που εχουν να δουν αρρωστο απο τοτε που παρουσιαζε η Χαραλαμπίδου το Ευχαριστο Σαββατοβραδο και θα παρουσιασουν αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα. Και σε ενα τοπο οπου η αγνοια,η υπερβολή και η ανευθυνότητα περισσεύουν, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει.

Διαβαστε  τι ειπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας " Μια πανδημία, οπως αυτες που προκαλουνται απο ιούς είναι απρόβλεπτες. Υπαρχουν πολλά ερωτηματα και καθαρες απαντησεις υπάρχουν μονο για λίγα απο αυτά.
Βαση δεδομενων και εμπειριων απο προηγουμενες πανδημίες ειναι πιθανον οτι ο ιος θα συνεχίσει να προκαλεί εντονα συμπτώματα σε άτομα νεαρης  ηλικίας. Ελπιζουμε οτι με την παροδο του χρόνου ο σχετικός κίνδυνος θα μειωθεί.


Επιπροσθετα, ενας μικρός αριθμός ασθενων που εχουν προσβληθεί απο τον ιο εμφανισαν ιικη πνευμονία, η οποία δεν εχει τυπικά συμπτώματα και εμφανισε αρκετα προβλήματα στην αντιμετωπιση της.

Οι Πανδημίες ειναι απρόβλεπτες και επιρρεπείς στις εκπλήξεις. Ποτε 2 πανδημίες δεν ειναι ιδιεs . Ειμαστε τυχεροι καθως η πανδημια ητανε πολυ ηπια. Αυτη τη φορα ευνοηθηκαμε απο καθαρη τύχη. Ο ιος δεν μεταλλάχθηκε και ευτυχως δεν παρατηρηθηκε αντίσταση στο οσελταμιβιρ (το μονο φαρμακο που υπαρχει για τον ιο ). "

Αρα, αγαπητοί φίλοι μην πανικοβάλλεστε . Εαν πρεπει να εμβολιαστειτε, καντε το. Το πλύσιμο των χεριών, καθως και η  χρηση αντισηπτικού απέδειξε οτι βοηθά. Και το σημαντικότερο, τουλαχιστον για αυτό το θεμα, μην παρακολουθησετε καμιά μεσημεριανη εκπομπή.
Αντε και καλή χρονιά.

Αναγνώστες